Spørgsmål

Tilgivelse og at give slip

Spørgsmål:

På hvilken måde eller hvilken teknik/meditation kan man bruge for at kunne tilgive fuldt ud og opnå frihed fra ens tilknytninger?

Lakha Lama:

Ting kan ske. Så længe du bliver ved med at holde fast på det, vil det blive ved med at give vanskeligheder. Ingen er perfekt …

Øvelsen går ud på at undersøge, om det at holde fast får dig til at føle dig godt tilpas eller ej. Når du ser, at det er ubehageligt at holde fast, vil du opdage, at det er bedre ikke at holde fast. hvis du ønsker at gå ind i en dybere praksis, kan du øve “give og tage” meditation (tib. “Tonglen”). Du visualiserer, at du giver al din lykke til den person, du har et problem med, og at du tager al deres smerte på dig. Du kan også oprette forbindelse til Chenrezig og recitere: OM MANI PADME HUM.

At bevare motivationen i ens praksis

Spørgsmål:

Jeg synes, det bliver sværere og sværere at forblive motiveret. Jeg får ikke gjort min daglige praksis og har svært ved at tage mig sammen. Det gælder rent fakstisk for meget i alle aspekter af min hverdag – men det irriterer mig især at miste glæden ved daglig praksis. Har Rinpoche nogle gode råd?

Lakha Lama:

Når du lægger dig til at sove om natten, så hav motivationen til at bede for alle levende væsener …

Den motivation vil hjælpe dig til at huske din motivation, når du vågner om morgenen. Glæde betyder at føle, “Jeg er så heldig, at jeg har muligheden for at bede.” Når du beder, visualiserer du alle buddhaerne og bodhisattvaerne foran dig, så du ikke føler, du er alene i din praksis. Du kan forbinde dig til en sangha gennem visualisering, selvom du ikke er i stand til det rent fysisk. De praktiserende, der tager på retreat i en hule, er alene, men ikke ensomme i deres praksis.

Frygt for at dø og bekymringer for andre

Spørgsmål:

Jeg har fået konstateret en meget alvorlig og kronisk sygdom, som jeg er i behandling for, men jeg bliver aldrig rigtig rask. Jeg er bange for at dø og frygter også for mine kære, og hvordan de klarer sig – både hvis jeg dør, før jeg bliver gammel og også for at leve videre, da jeg synes livet er svært, og jeg derfor kan være en “udfordring” for mine elskede.

Lakha Lama:

Døden er usikker. Så længe du er i live, skal du værdsætte livet og praktisere bodhicitta (et varmt og omsorgsfuldt hjerte) …

Det vil hjælpe dig til at leve et meningsfuldt liv, så du ikke spilder dit liv med frygt. Hver morgen, når du vågner, skal du være taknemmelig og værdsætte, at du stadig er i live. Påskønnelse er nøglepunktet, også i forholdet til din familie. Jeg er selv helt afhængig af Pias hjælp, da jeg hverken kan gå eller høre og har brug for hjælp til alting (red. Pia er Rinpoches kone). Jeg udtrykker min påskønnelse af hende hver dag, hvilket gør det nemmere for os begge at klare de praktiske udfordringer. Det vil også hjælpe dig, hvis du hver dag beder om, at alle levende væsener må opnå lykke og blive fri for lidelse. Når du er optaget af bønner om med ønsker, flyttes fokus væk fra frygten. Jo mere du kan fokusere på andre, jo mindre vil dine egne lidelser tynge dig. Frygt er en lidelse i sig selv, og du kan overvinde den gennem bodhicitta-praksis og påskønnelse.

At give plads

Pia Kryger:

Jeg sagde til min mand gennem mere end fyrre år: “Jeg sætter stor pris på, at du altid har givet mig plads til at være mig selv.”

Lakha Lama:

At give dig plads begrænser ikke min egen plads.

At vise kraftfuld vrede

Spørgsmål:

Hvordan manifesterer man sig med kraftfuld vrede over for en person, der virker hæmningsløs og ikke ser andre end sig selv?

Lakha Lama:

Det bedste, du kan gøre, er at praktisere medfølelse og bede til, at personens gode karma vil vise sig …

Hvis du skal vise vrede, så gør det på en meget bestemt og tydelig måde. De kraftfulde aspekter er ikke baseret på emotionel vrede, men på bestemthed og tydelighed. Det er vigtigt ikke at blande emotionel vrede ind i tydelig bestemthed. Hvis du tilføjer emotionel vrede, så vil det emotionelle tage over og resultere i negativ karma.