Beretninger

Lakha Lama - en bro mellem Tibet og vesten

Lakha Lama deler Dharmaen assisteret af hustruen Pia Kryger i Phendeling, København 2019

”Lakha Lama har sin egen unikke måde at vise vejen på. Måden, han er på, er lige så meget en fremstilling af dharmaen, som hans ord – den samme kvalitet som udtrykkes ved H.H. Dalai Lama eller Thich Nhat Hanh.
Selvom der ikke er en person, der er repræsentant for buddhismen i verden, synes det klart, at Dalai Lama indtager denne position gennem egen fortjeneste. På samme måde indtager Lakha Lama denne position i Skandinavien gennem hans arbejde med at dele dharmaen, med at forene buddhister og ved hans eget levende eksempel. Ud fra det synspunkt mener jeg, at det er vigtigt at dele Lakha Lamas budskaber og gøre dem tilgængelige for alle interesserede, da de samtidig danner bro mellem Tibet og den vestlige verden.

– Leif Magnusson, Karma Yönten Ling, Malmö, Sverige, 2020

Lakha Lamas ungdom i Indien

Et interview med Ringu Tulku

Af Charlotte Maersk Pank (2021)

Ringu Tulku fortæller om sin barndom og opvækst i begyndelsen af 1960’erne sammen med Lakha Lama og flere andre tibetanske tulkuer på kostskolen ”Young Lamas Home School” i Dalhousie i Indien.

Mit liv med Hans Eminence Lakha Rinpoche

September 2020, af Dakpa Tenzin, tibetansk-engelsk tolk for Pia Kryger og tidligere leder af Tibet Charity i Nepal

Mit navn er Dakpa Tenzin. Jeg blev født i en tibetansk flygtninge-Bawa-familie på ni børn i en tid, hvor alle tibetanske forældre levede et liv fyldt med nød på grund af den kommunistiske kinesiske besættelse af Tibet. Bawa-folket (eller Bathang-regionen) i Kham-provinsen i det østlige Tibet, er velsignet med deres hovedlama, Hans Eminence Ba Lakha Lama, der er umådelig medfølende og højt respekteret.

læs mere

Han anses lige så hellig som H.H. Dalai Lama i denne region, og selv små børn råber hans navn for beskyttelse, når de snubler. Selv blandt Bawa-børn født i eksil, er H.E. Lakha Lama på deres læber, når de beder.

Jeg blev munk i en alder af otte, og mens jeg studerede på en klosterskole, studerede jeg meget hårdt for at lære engelsk med det formål at blive oversætter for H.E. Lakha Lamas hustru, hvis de nogensinde skulle rejse til Bathang-regionen. Den tanke nærede jeg fra en meget ung alder, selvom jeg ikke havde så meget ide om deres liv i et vestligt land. Denne tanke var mig meget dyrebar.

I 2000, da H.E. Lakha Lama for første gang rejste fra Danmark for at besøge vores kloster, følte alle munkene fra de fire Bawa Khangtsens i Drepung og Gaden klostrene sig beærede over at arrangere en storslået reception. For mig var det uden tvivl min livsdrøm at blive tildelt æren at være tolk for Lakha Lamas hustru. Jeg var lidt nervøs ved denne sjældne mulighed at være tolk for Bathang regionens førstedame. Men siden da er jeg blevet deres nærmeste discipel og ven. Rinpoche er den 20. reinkarnation af Lakha Lama og den højeste lama i regionen. Vi er alle nervøse ved at nærme os ham, men han er så ydmyg og nede på jorden, og det samme er hans hustru Madam Pia. Jeg er den heldigste person fra Bawa, der har haft så dyrebar en tid og mulighed for at tjene dem. Siden da har jeg rejst med dem til mange steder i Indien og Nepal. Den mest dyrebare tid var i Bathang-regionen i Tibet, hvor jeg var deres tolk. Bathang er min afdøde fars fødested. Hvis han var i live, ville han være meget stolt over at se sin søn tjene sin rodlama.

Jeg har været vidne til det tætte bånd mellem Rinpoche og Bathang-folket i Tibet. Folk var ved at dø efter at modtage hans velsignelse. Alle, fra de yngste børn til de ældste mennesker græd af bevægelse, når de fik et glimt af Lakha Lama og hans hustru. Der er så mange sande beretninger om syge og ulykkelige mennesker, der kom sig efter at være blevet velsignet af ham. Overraskende nok er det ikke kun Bawa-folk, men også folk fra nærliggende regioner, der vil have et stykke af hans tøj – endda en sok – for at beskytte dem mod onde ånder. Nogen gange havde jeg travlt med at skifte hans sokker hvert minut. Jeg kan ikke skrive alt her, da jeg har begrænset plads, men en nat i Zongtsa by lå folk på vejen for at stoppe Rinpoches bil og tiggede ham om at blive natten over i deres by. Måneder med Rinpoche er ikke nok for Bawa-folk. De ønsker alle, at han vender tilbage til Tibet for altid. Madam Pia ønsker også, at Rinpoche kunne bruge mere tid i Bathang, men den kinesiske administration tillader det ikke, hvilket er meget trist.

Jeg har haft det store privilegie at tjene H.E. Lakha Lama, Madam Pia og deres velgørenhedsorganisation, Tibet Charity, i ti år. Det har været de mest dyrebare år i mit liv. Jeg er også blevet inviteret til deres bopæl i Danmark flere gange. Jeg beder altid til, at de begge får et sundt og langt liv. Gennem dem har jeg så mange gode venner i Danmark og Sverige, som jeg altid er taknemmelig for. Rinpoche og Madam Pia har udført et stort humanitært arbejde for de mest trængende, og ikke kun for Bawa-folk, men for tibetanere i og uden for Tibet. Jeg elsker dem begge så højt.

Et skelsættende møde

September 2020, af Halfdan Muurholm, producer af DR-dokumentaren ”Lakha Lama – 2860 Søbrog” og formand for Øsal Ling, buddhistisk center i Aarhus.

I 2006 tilrettelagde jeg tv-serien ”Himlen over Danmark”. I et af afsnittene gik jeg tæt på Christian Stadil og buddhisme. Undervejs under optagelserne spurgte jeg Christian, om han havde en lama eller mester, hvilket jo er almindelig praksis indenfor tibetansk buddhisme.

læs mere

Christian svarede efter et øjebliks tøven: ”Hvis jeg skal tænke på én person, som virkelig inspirerer mig, så må det være Lakha Lama, der bor i Søborg”.

Kan vi ikke besøge ham”? spurgte jeg ivrigt.

Christian ringede fluks Lakha Lama op, og en halv time senere bankede vi på døren på Niels Bohrs Allé i Søborg. Lakha Lama åbnede døren og inviterede os ind på kaffe. Jeg vidste øjeblikkeligt, at mit første møde med Lakha Lama ville få stor indflydelse på resten af mit liv.

Allerede i 1981 mødte jeg tibetansk buddhisme i Nepal på en jordomrejse. Mødet med munke og lamaer gjorde et uudsletteligt indtryk på mig, og jeg kan huske, at jeg i de følgende år ofte tænkte, at jeg helt sikkert ville bruge mere tid på buddhisme inden min dødsdag. Måske når jeg fik masser af tid som pensionist. Jeg vågnede op fra min absurde tankegang den dag, jeg mødte Lakha Lama – ingen kender jo som bekendt deres egen dødsdag.

Jeg fik efterfølgende lov til at instruere tre dokumentarfil om Lakha Lamas forunderlige liv: ”Lakha Lama – 2860 Søborg” for DR. Plus en international version: ”Karma in Exile”, der blev solgt og vist i en række lande, blandt andet Polen, Rusland og England.

Da jeg var sammen med Lakha Lama og Pia Kryger i Nepal i små tre uger under optagelserne, vidste jeg, at jeg aldrig mere i dette liv ville kunne udskyde et nærmere studie af buddhistisk filosofi og praksis. I hele optageperioden var jeg imponeret over, at Lakha Lama bevarede en fuldstændig åben og gennemsigtig væremåde uden antydningen af hemmeligheder eller bagtanker. Lakha Lama tog mig med overalt og svarede beredvilligt på alt. Den slags hovedperson er en drøm for enhver tv-tilrettelægger.

Efterfølgende mødte jeg andre af Rinpoches elever i Aarhus, og vi startede Øsal Ling, et buddhistisk søstercenter til Phendeling [red. i København]. Lakha Lama har været en kær og hyppig gæst i centret, hvor han med sin meget ydmyge og jordnære facon indtil for nylig har givet os i Aarhus og opland en klar indføring i dharmaen. Jeg vil altid være Rinpoche dybt taknemmelig for på sin meget direkte facon at insistere på, at vi skulle være vores egen mester, og hans utrættelige fokus middelvejen. Lakha Lama er uden tvivl den person, der har haft den største og mest afgørende indflydelse på mit liv, det er jeg ham dybt taknemmelig for.

En lærer for livet

2020, af Mette Klausen, Øsal Ling, buddhistisk center i Aarhus.

Efter at have mødt buddhismen mens jeg boede i kollektiv i Pyrenæerne og i 1984 tog tilflugt hos Thubten Chodron på min 25-års fødselsdag, drog jeg tilbage til Danmark for snart at finde mig selv boende et par år i det buddhistiske center på Svanemøllevej.

læs mere

En dag ville et par af beboerne høre en herboende Rinpoche til et foredrag, som han gav i en psykologiforening. Rinpoche, Lakha Lama, gik afslappet rundt og snakkede med publikum inden foredraget, og jeg vidste ikke dengang, at han senere skulle komme til at betyde en meget dyb og positiv forskel i mit liv.

Da jeg senere flyttede til Aarhus, begyndte sanghaen, jeg var i, og specielt Kim Feirup, Kirsten Doctor og Cheyenne Langkjær, at invitere Lakha Lama til Aarhus. De samme var også nogle af hovedkræfterne i de foreninger, vi stiftede på Rinpoches opfordring og ønske: ’Buddhistisk Forum i Aarhus’ og ’Tibet Charity Jylland’. Senere, også på Lakha Lamas initiativ, var vi en gruppe der i 2010 startede det buddhistiske center ’Øsal Ling – Lysets Have’ i Fredensgade i hjertet af Aarhus.

Selvom jeg nok har været en af Rinpoches mest dovne og forvirrede elever, så har det været et rent under at møde ham. Det har betydet en verden til forskel at møde så dybt, autentisk, ærligt og kærligt et menneske som ham.

Som jeg ser det, har Rinpoche først og fremmest lært folk (heriblandt undertegnede) at gøre virkelig og bedst mulig brug de kvaliteter, vi har i os hver især.

Lakha Lama er specielt god til at fornemme folk og ofte til at gå lige til grænsen af, hvad man troede, man havde mod til og i det hele taget kunne tåle. Sagde man, ”ja, det kan jeg da godt prøve eller forsøge”, så kom svaret prompte, ”nej, du skal ikke forsøge, du skal bare gøre det!” – et rigtig godt råd og en god holdning.

På den måde har både jeg og andre ofte udviklet et for os selv ukendt potentiale. Lakha Lama har på kærlig vis gradvist hjulpet folk med at dæmpe ego’et til fordel for at tænke og handle for en større helheds velvære – et kerneområde, som Lakha Lama er en fantastisk, altruistisk og vis vejviser for. Han fremtræder altid åben og uden fordomme.

Lakha Lama inspirer os til at være autentiske og at være med det, der er, her og nu. ”Be your own master”, har Rinpoche ofte sagt, hvis han syntes folk brugte ham til at finde alle svarene.

En dyb og hjerteligt tak til Lakha Lama og hans kone, Pia Kryger, for deres utrættelige arbejde for andre – uden dem havde mit liv været et helt andet.